Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť prehliadku
  • O nás
    • História
    • Naše hodnoty
    • Korporátna zodpovednosť
    • Kontakty
    • Kariéra
    • Certifikáty a dokumenty na stiahnutie
    • Oznámenia ŠUKL – stiahnutie liekov
    • Vzdelávanie
    • Aktuality
  • Lekáreň
    • Ponuka služieb
    • Moja UNIPHARMA portál
    • Zákaznícky WebPortál
    • Certifikáty a dokumenty na stiahnutie
    • PLUS LEKÁREŇ
  • Dodávateľ
    • Ponuka služieb
    • Zákaznícky WebPortál
    • Nový dodávateľ
  • Časopis lekárnik
    • O nás
    • Archív čísel
    • Kontakty na redakciu
    • Články
    • Pre dodávateľov a inzerentov
    • Objednávka predplatného
    • Pre predplatiteľov
Moja Unipharma portál
  • SK
    • SK
    • EN
  • SK
    • SK
    • EN
Domov › Blog › Zdravotníctvo › Vegetariánstvo
  • O nás
    • História
    • Naše hodnoty
    • Korporátna zodpovednosť
    • Kontakty
    • Kariéra
    • Certifikáty a dokumenty na stiahnutie
    • Oznámenia ŠUKL – stiahnutie liekov
    • Vzdelávanie
    • Aktuality
  • Lekáreň
    • Ponuka služieb
    • Moja UNIPHARMA portál
    • Zákaznícky WebPortál
    • Certifikáty a dokumenty na stiahnutie
    • PLUS LEKÁREŇ
  • Dodávateľ
    • Ponuka služieb
    • Zákaznícky WebPortál
    • Nový dodávateľ
  • Časopis lekárnik
    • O nás
    • Archív čísel
    • Kontakty na redakciu
    • Články
    • Pre dodávateľov a inzerentov
    • Objednávka predplatného
    • Pre predplatiteľov
  • SK
    • SK
    • EN
Moja Unipharma portál

Vegetariánstvo

23. mája 2022

Odmietanie mäsa sa objavovalo v rôznych podobách už v dávnej histórii. Najstaršie záznamy sú zo starého Grécka a Indie. V oboch prípadoch bolo vegetariánstvo úzko späté s náboženskými a filozofickými dôvodmi, hlavne s nenásilným konaním voči zvieratám.

Vegetariánstvo ako také má viacero podôb. Základ tvorí rastlinná strava a podľa toho, čo k nej pridáme, sa delia vegetariáni na:
1. Lakto – mliečne produkty
2. Lakto-ovo – mliečne výrobky a vajíčka
3. Ovo – vajíčka
4. Semi – mliečne výrobky, vajíčka, ryby a biele hydinové mäso
5. Pesco – mliečne výrobky, vajíčka, ryby a morské plody (iné mäso nie)
6. Pulo – hydinové mäso
ďalej sú to:
7. Vegáni – žiadne živočíšne produkty
8. Frutariáni – plody zeme netrhajú, jedia len tie, ktoré spadli na zem
9. Vitariáni – iba živú/surovú stravu (raw stravovanie)
10. Flexitariáni – občas mäso z ekofariem alebo voľnej prírody
11. Freegani – živia sa len tým, čo iní vyhodia (najextrémnejšie vegetariánstvo)
12. „Pudingoví” vegetariáni – výrobky z bielej múky, instantné výrobky, jednoduché cukry, málo rastlinnej stravy a žiadne mäso

Riziká a výhody vegetariánstva
Nevhodne zostavená vegetariánska strava môže spôsobiť poruchy menštruačného cyklu, anémiu, ale aj iné zdravotné problémy. Zdravotné riziká závisia aj od kvality potravín, ktoré sa používajú na prípravu jedál. Najlepšia je zelenina a ovocie, kde sa používa minimum pesticídov. Takáto strava nie je však vždy dostupná a ani lacná.

Vegetariánstvo môže byť aj prospešné, no nemalo by sa zachádzať do absolútnych extrémov. Vhodne zostavená vegetariánska strava je zdraviu prospešná, nutrične postačujúca a taktiež vie poskytnúť zdravotné výhody vo forme prevencie a liečby mnohých ochorení. U detí by som bola s vegetariánstvom opatrnejšia. Potrebujú aj kvalitnú živočíšnu stravu, hlavne v období rastu, kedy musia mať dostatok bielkovín na svalovú hmotu. Pokiaľ na to nie sú zdravotné dôvody, u detí vegetariánstvo neodporúčam.

Ak nemáte poriadne naštudované, aké potraviny ako kombinovať, aby ste mali zabezpečené všetko, čo vaše telo potrebuje, tak sa do vegetariánstva ani nepúšťajte. V takom prípade si môžete viac ublížiť, ako urobiť niečo prospešné pre svoje telo.

Vegánsky raw koláč

POTREBUJEME:
Korpus
 200 g datle bez kôstky
 80 g sušené slivky bez kôstky
 80 g napučané goji
 100 g mandle
 30 g pekanové orechy (alebo kešu)
Krém
 800 g biele tofu
 1 dcl mandľové mlieko
 6 PL kakao
 300 g tmavá čokoláda min 40 %
 1 PL kokosový tuk
 1 dcl javorový sirup
 štipka soli

POSTUP:
V kuchynskom robote vymixujeme sušené ovocie, napučanú kustovnicu (goji) a orechy s mandľami. Vznikne hustá lepivá zmes, ktorú rovnomerne roztlačíme v tortovej forme na výšku cca 1 cm. V druhom kroku vymixujeme tofu, javorový sirup, mlieko z mandlí a kakao. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, kokosový tuk a pomaly za stáleho miešania lejeme do zmesi. Vznikne nám hustejší krém, ktorý v chlade ešte viac stuhne. Zmes natrieme na základnú krustu. Necháme stuhnúť v chladničke na niekoľko hodín. Keďže je koláč sýty, odporúčam ho nakrájať na 12 častí.
Dobrú chuť!


autorka: Ing. Janka Trebulová
výživová poradkyňa

Kategórie článkov
Advertorial - články o zdraví
Aktuality
Konferencie
Novinky z IT
Právne rady
Reportáže
Rozhovory - lekárnici
Rozhovory - osobnosti
Voľnočasové
Zdravotníctvo
Zo života UNIPHARMY
Najnovšie články
6. novembra 2025
Fokálna infekcia v stomatológii
Koncept fokálnej infekcie vychádza z predpokladu, že chronické alebo latentné ložisko mikrobiálnej infekcie môže pôsobiť ako zdroj systémových ochorení. Tento pojem bol v medicíne diskutovaný od začiatku 20. storočia, pričom moderný výskum potvrdzuje význam orálneho zdravia pre celkový stav organizmu. Dentálna fokálna infekcia predstavuje perzistujúce infekčné ložisko v ústnej dutine, ktoré sa môže podieľať na…
Prečítať
6. novembra 2025
Slávnostný galavečer odhalil mená víťazov ankety Lekárnik roka 2025
Prestížna anketa Lekárnik roka po vyše štyroch mesiacoch vyvrcholila slávnostným večerom. V stredu 5. novembra 2025 sme už po druhýkrát spoznali laureátov ocenenia. Lekárnickou osobnosťou v kategórii Cena verejnosti sa stala Mgr. Martina Korintušová z Lekárne Dr. Max, Dobšiná. Cenu odbornej poroty si odniesol PharmDr. Pavel Petrovič z bratislavskej Lekárne Libra Lab. Na začiatku bolo 48 nominácií…
Prečítať
28. októbra 2025
Ako benefit PLUS LEKÁRNE ma najviac zaujal nový projekt Nákupná aliancia
PharmDr. Monika Skruteková Lekáreň Margarétka, Lučenec Farmaceuti dnes zohrávajú oveľa širšiu úlohu, než len výdaj liekov. Čoraz častejšie sú prvým kontaktom pacienta so zdravotnou starostlivosťou a ich odborné rady môžu výrazne prispieť k prevencii ochorení aj k zlepšeniu kvality života. Aby mohli túto úlohu plniť, musia sa neustále vzdelávať. Práve o tom, aký potenciál majú…
Prečítať
Adresa:
UNIPHARMA – 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť, Opatovská cesta 4, 972 01 Bojnice
Spoločnosť je zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Trenčín, oddiel: Sa, vložka číslo 272/R
IČO 31625657
DIČ: 2020468780
IČ DPH: SK2020468780
Fakturačné oddelenie:
tel: +421 46 5154 158
e-mail: fakturaciabo@unipharma.sk
Československá obchodná banka:
SK56 7500 0000 0003 1188 5563
Tatra Banka:
SK55 1100 0000 0026 2600 5048
Všeobecná úverová banka:
SK17 0200 0000 0014 7584 0382
Kontakt:
ODS Bojnice: +421 46 5154 100
ODS Bratislava: +421 2 682 019 10
ODS Prešov: +421 51 7565 511
e-mail: unipharma@unipharma.sk
2023 © UNIPHARMA – Všetky práva vyhradené | Cookies