Preskočiť na hlavný obsah Preskočiť prehliadku
  • O nás
    • História
    • Naše hodnoty
    • Korporátna zodpovednosť
    • Kontakty
    • Kariéra
    • Certifikáty a dokumenty na stiahnutie
    • Oznámenia ŠUKL – stiahnutie liekov
    • Vzdelávanie
    • Aktuality
  • Lekáreň
    • Ponuka služieb
    • Moja UNIPHARMA portál
    • Zákaznícky WebPortál
    • Certifikáty a dokumenty na stiahnutie
    • PLUS LEKÁREŇ
  • Dodávateľ
    • Ponuka služieb
    • Zákaznícky WebPortál
    • Nový dodávateľ
  • Časopis lekárnik
    • O nás
    • Archív čísel
    • Kontakty na redakciu
    • Články
    • Pre dodávateľov a inzerentov
    • Objednávka predplatného
    • Pre predplatiteľov
Moja Unipharma portál
  • SK
    • SK
    • EN
  • SK
    • SK
    • EN
Domov › Blog › Voľnočasové › Potravinová intolerancia vs. alergie
  • O nás
    • História
    • Naše hodnoty
    • Korporátna zodpovednosť
    • Kontakty
    • Kariéra
    • Certifikáty a dokumenty na stiahnutie
    • Oznámenia ŠUKL – stiahnutie liekov
    • Vzdelávanie
    • Aktuality
  • Lekáreň
    • Ponuka služieb
    • Moja UNIPHARMA portál
    • Zákaznícky WebPortál
    • Certifikáty a dokumenty na stiahnutie
    • PLUS LEKÁREŇ
  • Dodávateľ
    • Ponuka služieb
    • Zákaznícky WebPortál
    • Nový dodávateľ
  • Časopis lekárnik
    • O nás
    • Archív čísel
    • Kontakty na redakciu
    • Články
    • Pre dodávateľov a inzerentov
    • Objednávka predplatného
    • Pre predplatiteľov
  • SK
    • SK
    • EN
Moja Unipharma portál
28. apríla 2023

Potravinová intolerancia vs. alergie

Veľmi často sa stretávame s tým, že nám „niečo“ je – bolesti hlavy, únava, nevieme schudnúť, máme akné a pod. – a nevieme toto „niečo“ definovať. Jednou z príčin môže byť potravinová intolerancia. Tá sa v populácii vyskytuje pomerne často a to u 20 % až 60 % ľudí. Často si ju mýlime s alergiou. Tou však trpia len 2 – 4 % dospelých a 8 % detí. Čo je vlastne potravinová intolerancia?

Často sa potravinovej intolerancii hovorí aj pseudoalergia. Veľmi rada sa maskuje za iné problémy, chronické ochorenia a lekári klasickej medicíny sa ňou veľmi nezaoberajú. Nevieme sa dopátrať, aký je náš skutočný problém a roky sme liečení na príznaky, ale nie je riešená príčina. Pritom stačí zistiť a následne z jedálnička odstrániť „škodlivú“ potravinu, ktorá je spúšťačom potravinovej intolerancie. Zdá sa to veľmi jednoduché. Áno, zistenie spúšťača je pomerne ľahké. Aj odporúčania sa zdajú byť celkom jednoduché. Najťažšie zo všetkého však je zaviesť odporúčania do praxe. A to je vo väčšine prípadov kameň úrazu. Tu je najlepšie poradiť sa s odborníkom, ktorý má naozaj prehľad, kde všade sa daný spúšťač, „škodlivá“ potravina nachádza, ako sa mu čo najefektívnejšie vyhnúť a ako čo najjednoduchšie zaviesť nové pravidlá do stravovania.
Ako som spomínala, často sa potravinová intolerancia zamieňa s alergiou. Nie je možné porovnávať ich, pretože každá je o niečom úplne inom. V priloženej tabuľke je v krátkosti vysvetlený rozdiel medzi potravinovou intoleranciou a alergiou.
Najčastejšou chybou, ktorá sa vyskytuje pri samostatnej zmene jedálnička, je neadekvátne nahradenie „škodlivej“ potraviny. Tým dochádza k deficitu vitamínov a minerálov dôležitých pre telo. Preto je tu rada odborníka na mieste.


autorka: Ing. Janka Trebulová
výživová poradkyňa

článok bol uverejnený v časopise Lekárnik 4/2023

Kategórie článkov
Advertorial - články o zdraví
Aktuality
Konferencie
Novinky z IT
Právne rady
Reportáže
Rozhovory - lekárnici
Rozhovory - osobnosti
Voľnočasové
Zdravotníctvo
Zo života UNIPHARMY
Najnovšie články
Dizajn bez názvu - 1
24. februára 2025
Farmácia je škola na celý život, aj keď je náročná a málo cenená
dr. pharm. Silvia Laczó, Lekáreň Ambrosia, Gabčíkovo Lekáreň Ambrosia nájdete v Gabčíkove, malom mestečku neďaleko monumentálneho vodného diela. V lekárni nás privítala dr. pharm. Silvia Laczó spolu s kolegynkami. Priestory terajšej lekárne kedysi patrili banke, preto tam majú napríklad aj trezor. Milá zodpovedná farmaceutka nám porozprávala o svojej farmaceutickej ceste po štúdiu v Budapešti, o…
Prečítať
Dizajn bez názvu - 1
23. februára 2025
Vtáčia chrípka. Hrozí nám nebezpečenstvo pandémie?
Vtáčia chrípka je vysoko nákazlivé vírusové ochorenie, ktoré postihuje domáce aj voľne žijúce vtáky a je spôsobené chrípkovým vírusom A, ktorý však môže nakaziť aj niektoré druhy cicavcov, vrátane človeka. Celý článok nájdete v časopise Lekárnik 2/2025 Časopis si stále môžete objednať tu: https://unipharma.sk/objednavka-predplatneho/
Prečítať
21. februára 2025
Uskutočnil sa už 41. seminár Medicamenta nova
Tradične posledný štvrtok v januári sa už 41. rok uskutočňuje na Lekárskej fakulte UK v Bratislave v spolupráci so Slovenskou lekárnickou komorou seminár MEDICAMENTA NOVA. Tento rok pod záštitou dekana Lekárskej fakulty UK prof. MUDr. Juraja Payera, PhD., MPH, dekana Farmaceutickej fakulty UK prof. PharmDr. Jána Klimasa, PhD., MPH, a prezidenta SLS prof. MUDr. Jána…
Prečítať
Adresa:
UNIPHARMA – 1. slovenská lekárnická akciová spoločnosť, Opatovská cesta 4, 972 01 Bojnice
Spoločnosť je zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Trenčín, oddiel: Sa, vložka číslo 272/R
IČO 31625657
DIČ: 2020468780
IČ DPH: SK2020468780
Fakturačné oddelenie:
tel: +421 46 5154 158
e-mail: fakturaciabo@unipharma.sk
Československá obchodná banka:
SK56 7500 0000 0003 1188 5563
Tatra Banka:
SK55 1100 0000 0026 2600 5048
Všeobecná úverová banka:
SK17 0200 0000 0014 7584 0382
Kontakt:
ODS Bojnice: +421 46 5154 100
ODS Bratislava: +421 2 682 019 10
ODS Prešov: +421 51 7565 511
e-mail: unipharma@unipharma.sk
2023 © UNIPHARMA – Všetky práva vyhradené | Cookies