Zdravé potraviny z farmy na stôl
Mlieko je nesmierne prospešná potravina pre zdravie a výživu ľudí, ale na druhej strane môže byť prameňom mnohých nákaz ohrozujúcich verejné zdravie. Na rozdiel od iných zoonotických infekcií, patogény prenášané mliekom ohrozujú všetky skupiny obyvateľstva bez ohľadu na ich vek a profesiu. Najčastejším zdrojom patogénov je nepasterizované mlieko a výrobky z takého mlieka.
Informácie o výskyte nákaz, zastúpení jednotlivých druhov etiologických agensov, ich prežívaní v mlieku, mliečnych výrobkoch, rezistencii na antibiotiká a dezinfekčné postupy sú nevyhnutné z hľadiska vypracovania účinných opatrení na ochranu verejného zdravia. Pozornosť musíme sústrediť na celú epizootologickú/epidemiologickú triádu, ktorú predstavuje patogén, hostiteľ a životné prostredie. Až 60 % infekčných chorôb ľudí pochádza od zvierat a podľa údajov WHO konzumácia mlieka je zodpovedná za 4 % všetkých chorôb z potravín, tzv. foodborne diseases. Tieto údaje nemusia zodpovedať skutočnosti, vzhľadom na to, že v mnohých rozvojových krajinách sú tieto nákazy, aj keď sa vyskytujú, nediagnostikované a neevidované. Riziko prenosu patogénov mliekom môže byť výrazne znížené preventívnymi opatreniami, ktoré, aby boli efektívne, vyžadujú spoluprácu veterinárneho lekára, chovateľa a spracovateľa mlieka a musia byť riešené aj na úrovni legislatívnej a administratívnej.
Celý článok z rubriky veterina bol uverejnený v časopise Lekárnik 12/2024
autorka: Dr.h.c. prof. MVDr. Jana Mojžišová Vaščinec, PhD.
Katedra epizootológie, parazitológie
a ochrany spoločného zdravia
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach