Vitamín B12 sa netvorí v ľudskom tele a je možné ho získať iba prostredníctvom potravy. Hlavným zdrojom vitamínu B sú živočíšne bielkoviny, ako je mäso, mliečne výrobky, morské plody, ryby a vajcia. Denný príjem vitamínu B12 z potravy je približne 5 – 7 µg, vegetariánska strava však poskytuje iba približne 0,25 – 0,5 µg [1].
Absorpcia Vitamínu B12 je komplexný, viacstupňový proces. Vitamín B12 najprv vytvorí komplex s haptokorínom. Komplex B12-haptokorín je následne rozložený pankreatickými enzýmami a voľný B12 tvorí komplex s vnútorným faktorom (IF). Komplex B12-IF sa viaže so špecifickými receptormi v distálnom ileu a prenáša sa cez enterocytovú membránu. Transcobalamín II je hlavným transportérom, ktorý prenáša vitamín B12 do tkanív a pečene [1].
Množstvo komplexu B12-IF je väčšie ako dostupné množstvo receptorov IF v enterocytoch. Môže sa absorbovať iba veľmi malé množstvo voľného vitamínu B12, čo predstavuje náročnú úlohu [2].
Nedostatok vitamínu B12 môže byť spôsobený nedostatkom živín (zhoršená absorpcia, menší príjem), autoimunitnými chorobami súvisiacimi s IF, gastrointestinálnymi chorobami, ktoré spôsobujú malabsorpciu [1]. Pri nedostatku vitamínu B12 by zásoby tela vydržali asi 12 mesiacov, denná strata z dôvodu zhoršenej absorbcie je 2–4 μg vitamínu B12 [2].
Zdravý človek má v tele 2 – 3 mg vitamínu B12, nedostatok sa zistí pri poklese zásob pod 300 μg. Nedostatok B12 začína únavou, zmenami nálady, dermatologickými problémami. Neliečená závažná deficiencia B12 môže viesť k anémii, pancytopénii a neurologickým problémom. Ak sa nelieči, môže mať nedostatok B12 za následok nezvratnú demyelinizáciu miechy a mozgovej kôry [1]. Tento nedostatok môže súvisieť so zníženou kognitívnou funkciou a demenciou v starnúcej populácii [2].
V štúdii uskutočnenej v USA a Veľkej Británii má približne 6 % populácie vo veku nad 60 rokov nízku hladinu vitamínu B12 v plazme a až 20 % môže mať hraničné hladiny [2]. Aby sa predišlo neblahým následkom nedostatku vitamínu B12, musí sa tento nedostatok odstrániť. Absorpcia B12 zo štandardných tabliet a kapsúl je na úrovni približne 1 %. Nedostatok je niekedy korigovaný intramuskulárnymi alebo zriedkavo intravenóznymi injekciami vitamínu B12, ktoré však v určitom percente môžu mať vedľajšie účinky, ako sú bolesť, infekcie a anafylaktické reakcie. Problémy so suplementáciou vitamínu B12 sú obzvlášť dôležité pre ľudí so zhubnou anémiou (stav, keď sa neprodukuje IF), pretože musia užívať doplnky alebo injekcie B12 do konca života.
Riešením môže byť produkty na báze lipozómov novej generácie. Lipozómy sú guľovité častice vyrobené z netoxických fosfolipidov (vaječné alebo sójové fosfatidylcholíny). Vďaka svojej štruktúre, ktorá pozostáva z hydrofilnej a hydrofóbnej časti vytvárajú fosfolipidy spontánne vezikuly, pričom zachytávajú vo vode rozpustné účinné látky v jadre alebo látky rozpustné v tukoch vo vnútri lipidovej dvojvrstvy [3]. Takáto štruktúra je mimoriadne podobná bunkovej membráne, a tak uľahčuje vstrebávanie živín, čím zvyšuje biologickú dostupnosť enkapsulovaných vitamínov. V prípadovej štúdii sa lipozomálnemu B12 podarilo zvýšiť hladiny krvnej plazmy B12 o 270 % za dva mesiace [4].
Hlavné výhody lipozómov sú [5] – [7]:
- Tekutá forma, ľahšie prehĺtanie, lepšie dávkovanie, neinvazívne;
- Široká škála možných účinných látok;
- Lepšia absorpcia a biologická dostupnosť;
- Účinné látky sú chránené pred nepriaznivými vplyvmi prostredia;
- Lepšia stabilita;
- Menej nežiaducich účinkov;
- Lepšia chuť.
Spoločnosť Valentis SK priniesla na trh Smarthit Vitamín B12. Obsahuje 1 000 µg hydroxokobalamínu mikroenkapsulovaného vo fosfolipidoch. Produkt je špeciálne navrhnutý pre prípady nedostatku vitamínu B12 spôsobeným nedostatkom IF, nevyváženou stravou alebo inými dôvodmi.
Literatúra
[1] T. Guney, A. S. Yikilmaz, and I. Dilek, ‘Epidemiology of Vitamin B12 Deficiency’, Epidemiol. Commun. Non-Commun. Dis. – Attrib. Lifestyle Nat. Humankind, Nov. 2016.
[2] E. V. Quadros, ‘Advances in the Understanding of Cobalamin Assimilation and Metabolism’, Br. J. Haematol., vol. 148, no. 2, pp. 195–204, Jan. 2010.
[3] A. Akbarzadeh et al., ‘Liposome: classification, preparation, and applications’, Nanoscale Res. Lett., vol. 8, no. 1, p. 102, Feb. 2013.
[4] I. Katsogiannis, N. Fikioris, C. Kontogiorgis, and T. Constantinides, ‘Evaluation of liposomal B12 supplementation in a case series study’, Glob. Drugs Ther., vol. 3, no. 5, 2018.
[5] G. Bozzuto and A. Molinari, ‘Liposomes as nanomedical devices’, Int. J. Nanomedicine, vol. 10, pp. 975–999, Feb. 2015.
[6] M. Drozd, E. A. Jankowska, W. Banasiak, and P. Ponikowski, ‘Iron Therapy in Patients with Heart Failure and Iron Deficiency: Review of Iron Preparations for Practitioners’, Am. J. Cardiovasc. Drugs, vol. 17, no. 3, pp. 183–201, 2017.
[7] N. Mignet, J. Seguin, and G. G. Chabot, ‘Bioavailability of Polyphenol Liposomes: A Challenge Ahead’, Pharmaceutics, vol. 5, no. 3, pp. 457–471, Sep. 2013.
Autorka: Dr. Dominyka Dapkute, Valentis UAB
Autor: PharmDr. Radovan Pétervári, MBA, Valentis SK
Článok bol uverejnený v marcovom čísle časopisu Lekárnik